De revalidatiezorg in Nederland is goed, maar het systeem richt zich vooral op medisch herstel. Terwijl een ongeluk of ziekte ook grote sociale uitdagingen geeft. Aandacht, financiële middelen en inzet voor sociale revalidatie schieten nog tekort.
- Lees verderHet kan iedereen gebeuren: een val van de trap, een verkeersongeluk, een ziekte of een hersenbloeding. Heftige gebeurtenissen die je als mens veranderen en vaak gepaard gaan met lang revalideren. In Nederland overkomt dit 200.000 mensen per jaar.
De medische revalidatie in Nederland is van hoog niveau en toch ontbreekt ruimte voor maatwerk en aandacht voor het behoud van levenskwaliteit. Revalideren is een kunst, die meer inhoudt dan ‘enkel’ opnieuw leren lopen, praten of een rolstoel te gebruiken. Je moet leren het leven weer op te pakken nu je anders beweegt of denkt dan voorheen. Hoe ga je om met het verliezen van je carrière dromen? Hoe trotseer je de buitenwereld die ineens een ontoegankelijke plek vol overprikkeling is? Op welke (na)zorg heb je recht en welke hulplijnen kan je aanspreken? Medisch revalideren gaat hand in hand met het accepteren en overwinnen van sociale en mentale obstakels. Veel mensen zijn daarbij beperkt tot de hulp die hun eigen omgeving ze kan bieden. 99% van de revalidanten krijgt momenteel GEEN professionele ondersteuning bij het heropbouwen van hun leven. Dit kan en moet anders!
HandicapNL vindt dat coaching bij sociale revalidatie onderdeel moet zijn van de vergoede zorg in Nederland. Met persoonlijke begeleiding van professionals kunnen mensen – die na een ongeluk of ziekte een beperking hebben gekregen – de kunst van het revalideren onder de knie krijgen.
Vind jij ook dat sociale revalidatie vergoed moet worden?
Teken de petitie door middel van onderstaand formulier. Hiermee roep je de Tweede Kamer, zorgverzekeraars en gemeenten op om iedereen die revalideert te verzekeren van de juiste persoonlijke begeleiding. Bij het behalen van 50.000 handtekeningen bieden we de petitie aan bij de Tweede Kamer in Den Haag.